teisipäev, 2. september 2008

Piima sisse, küll on hää, tilkagi ei järel jää...




Mida kassile süüa anda?


Lastejuttudest teame me täpselt, et loomulikult armastavad kassid alustassilt piima limpsida. Ja lisaks söövad nad ka hiiri, kes muidugi tuleb kõigepealt kinni püüda…


Kui järele mõelda, siis ei pärine see stereotüüp mitte ainult kirjandusest, vaid ka omaenese kogemusest – kõik need (enamasti vöödilised) kassid, kes elasid maal vanaema juures, olid ju suuremalt jaolt vabapidamisel. Kasse peeti tol ajal ikka rohkem kasu pärast – nende ülesanne oli hoida hiire- ja rotipopulatsioon talus kontrolli all.


Tänapäeval ei ole suur osa kasse enam mitte kasu-, vaid kaisukassid. Aja jooksul on kass paljude jaoks hakanud sümboliseerima tükikest loodust ja soojust, mida on võimalik endale koju tuua. Üha rohkem kasse elab linnakorteris klassikalist lemmikloomaelu. Sellega seoses (ilmselt on seos olemas?) on kuidagi märkamatult muutunud ka kasside toitumisharjumused ja toidueelistused. Näiteks ei hooli paljud kassid piimast enam üldse. Samal ajal on tekkinud ja arenenud spetsiaalsete valmistoitude tootmine ning tänaseks on konservtoidud turul olnud juba umbes 80 aastat.


Üks kassi toitumisega seotud sagedamini esitatavaid küsimusi on: konservtoit või kodutoit?


Kahtlemata on konservtoit omaniku seisukohast mugavam ning võrdlemisi kindla koostisega, sisaldades kassile vajalikke aineid. Aga kassile võib anda ka kodust toitu. See ei tähenda muidugi seda, et kassile antakse lihtsalt ette inimeste toidulaua jäägid. Kassi toitmisel kodutoiduga peab arvestama, et toit oleks võimalikult mitmekesine. Spetsialistid on soovitanud, et kassile toitu valides võib üldiselt eelistada toitaineid, mida omastab ka inimene ja järgida osaliselt ka samu põhimõtteid (näiteks maksa ei soovitata anda sagedamini kui kord nädalas, kuid teatud spetsiifiliste vitamiinide ja mineraalainete sisalduse tõttu ei oleks õige seda menüüst ka täiesti välistada).


Liha


Kass ei ole taimetoitlane. Kass, olgu ta nii tubane kaisuloom kui tahes, on ikkagi endiselt lihatoiduline loom ja sellega seoses peaks tema toidu hulka kindlasti kuuluma liha. Omaette küsimus on, millisel kujul see sinna kuuluma peaks. Osa spetsialiste väidab, et kassile võiks tema liigiomaseid vajadusi arvestades anda ka toorest liha, osa aga leiab, et toore lihaga kaasneva toksoplasmoosi ohu tõttu peaks toorest liha siiski vältima.


Arvestada tuleks ka sellega, et liigiomaselt toituv kass püüab endale ise saagi ja seega ei söö ta mitte ainult liha, vaid ka oma saakloomade teisi osi. Kui te soovite anda oma kassile valmistoidu asemel kodutoitu, siis peate tegema selgeks toitainete, vitamiinide ja mineraalainete umbkaudse vahekorra erinevates toitudes, sest ainult nii on võimalik tagada tasakaalustatud toitumine. Ainult teatud ühte liiki toidu andmine võib viia erinevate tervisehädadeni; näitena on kirjanduses toodud tuunikala, mille pidev ja ülearune tarbimine võib pikapeale põhjustada häireid maksa talituses.


Kuid igal juhul arvestage sellega, et isegi kui te ise olete taimetoitlane, siis oma kassi tervise seaksite te teda samuti taimetoidule sundides tõsiselt ohtu. Kass on looduse poolt loodud lihatoiduliseks ja need toidud, mis peaksid taimetoitlasest inimesel asendama puudujäävaid aineid, ei sobi kassile.


Milleks on kassile vaja anda kuivtoitu?


Kui kass sööb ainult konserve või kodutoitu, siis võib teda ohustada hambakivi. See võib viia tõsise põletikuni, mis vajab arsti sekkumist ja pikemaajalist ravi. Krõbinate söömine aitab puhastada kassi hambaid (hambakivi ennetamiseks on olemas ka spetsiaalsed kuivtoidud). Loomulikult võib soovitada ka kassi hammaste puhastamist, aga vaatamata internetis olevale õpetlikule videolõigule tundub kassi hambapesu siiski kuuluvat rohkem ulme valdkonda. Kuid nagu me juba korduvalt öelnud oleme – kasse on erinevaid, seega võite hambapesu proovida – äkki ta isegi naudib seda :P


Teine põhjus kuivtoidu poolt on selle tasakaalustatud koostis. Soovitatav on kasutada kallimaid, kliinikutes müüdavaid kuivtoite, sest need on puhtamad ega sisalda nii palju jääkaineid. Madalamast hinnaklassist tooted ei ole alati ühtlase koostisega ja sisaldavad lisaks kasulikele ainetele ka jääkaineid, mis pikaajalisel tarvitamisel mõjuvad kassi tervisele halvasti (näiteks on kassidel odava kuivtoidu pideva tarbimise tulemusel täheldatud põie- ja neeruprobleemide kujunemist).


Jook


Kuivtoidu kõrval on äärmiselt oluline, et kassil oleks pidevalt ja piisavalt juua. Seejuures tuleb silmas pidada, et kassi joogiks on vesi. Muud vedelikud (piim, puljong) ei ole jook, vaid toit. Tihti kõlab soovitus vahetada kassi jooginõus vett iga päev, kuid kassid eelistavad sageli siiski juba veidi aega seisnud vett. Ka meie kassil kujunes vahepeal välja omapärane joogikoht – veetorude remondi ajast jäi kööginurka ämber veega. Kassi jooginõus sai usinasti vett vahetatud, kuid selgus, et ämbrist meeldis kassile palju rohkem juua. Täpselt sama lugu kordub ajal, mil oleme maal, kus vesi on saadaval mitmel erineval moel ja mitmes erinevas kohas - kõige vähem tunneb ta huvi oma jooginõus oleva vee vastu. Nii et kassi sõnum on põhimõtteliselt selline, et ärge ülearu vaeva nähke, aga vett tuleks vahetada kindlasti juhul, kui see muutub sogaseks (näiteks kui sinna on sattunud toiduosasid).


Karvapallid


Isegi kui te oma kassi regulaarselt harjate, satub osa karvadest ikkagi tema organismi, sest kass lakub ennast pidevalt. Selle tulemusena moodustuvad tema seedetraktis karvapallid, mida ta paremal juhul aeg-ajalt välja oksendab, kuid mis halvemal juhul võivad tekitada isegi operatsiooni vajavat soolesulgust.


Paljud kuivtoitu valmistavad firmad pakuvad spetsiaalse koostisega kassikrõbinaid, mille lisamine kassi toidule aitab karvapallidest põhjustatud probleeme ennetada. Samuti on olemas spetsiaalsed toidule lisatavad pastad. Katsetage erinevaid võimalusi – mõni kass armastab kuivtoitu, teisele meeldib, kui lisate pastat tema tavalisele toidule. Isiklikust kogemusest võin väita, et karvapallide vältimiseks mõeldud kuivtoit aitab tõesti.


Lisaks aitab karvapallide vastu võidelda ka "kassimuru". Seega kui võimalik, kasvatage kassi jaoks veidi heina. Kassid armastavad väga tavalist orasheina (ilmselt selle kareda koostise tõttu), aga hästi sobib ka loomapoodides müüdav kassimuru. Seda on erinevat liiki – peenemat ja jämedamat ja jällegi saate sobiva valida katse ja eksituse meetodil. Loomulikult võite poemuru asemel panna aknale kasvama ka näiteks peotäie otra. Kui teil õnnestub takistada kassil seda enne tärkamist üles kaevamast, saab sellest tema jaoks kasulik toidulisand :-)
Üheks oluliseks tsivilisatsiooni põhjustatud hädaks on kehakaalu tõus nii inimestel kui loomadel, kuid kassi kehakaalu kontrolli alla hoidmise teema väärib juba eraldi käsitlemist.

Kasutatud materjalid:
Bruce Fogle "Kassiomaniku käsiraamat"

Anna Laukner "Häufige Fehler bei der Katzenernährung" KatzenMagazin Nr 1 Februar/März 2007.

6 kommentaari:

Rents ütles ...

Selle taimetoidu kohta - ise kombineerida kindlasti ei tasu, aga mõni aeg tagasi oli koertefoorumis arutlusel üks ainult taimetoidu baasil tehtud kassi- ja koeratoit, mis pidi sisaldama kõiki vajalikke aineid. Kas ka loomulik, on igaühe südametunnistuse asi, aga igatahes mitte kahjulik - näiteks lugesin koertekojast, et koer, kes aastal 2006 oli ametlikult maailma vanim koer (ma ei tea, kas ta on veel elus või mitte), oli taimetoiduline.

Segasumma Saara ütles ...

Minu kassidel läheb piimast kõht armetul kombel lahti. Ei ole piimatoidulised ilmselt :).

Tuust, Triibik ja teised ütles ...

Uurisin netist taimetoidul põhineva kassitoidu kohta ja selgub, et selline on olemas küll. Aminohapped ja ained, mis puudu jäävad on asendatud mingite taimsete analoogidega.

Ma olen oma keemikukalduvused praeguseks juba minetanud, aga esimese mõttena tekib mul küsimus, et ega siin ei ole äkki tegemist nende "toredate" hüdrogeenitud rasvadega, mille kahjulikkusest hiljuti juttu oli?

Ja teine asi - miks üldse peaks kass tingimata taimetoitlane olema? :)

Inimeste valikuvabadust ma põhimõtteliselt austan, ses mõttes, et kes tahab, võib süüa seda, mida õigemaks peab. Aga ma olen veendunud, et kass ei muutu pakutava taimetoidu tulemusel küll vähem kiskjaks.
(kas inimene muutub? ;)

Kokkuvõttes, ma arvan, et kass on tegelikult tark loom ja kui talle see taimetoit ei istu, siis ta annab sellest ka teada :)

Iseenesest on kassi-koera võimalik taimetoitlus päris huvitav teema.

Rents ütles ...

Pean ausalt ütlema, et mina ei annaks oma koertele juba põhimõtte pärast taimetoitu, isegi kui ma ise taimetoitlane oleksin - nii et sellele MIKS küsimusele ei oska ma vastata. Olen käinud hipikommuunis, kus oli 20 inimest ja 10 koera + kass - kõik loomad sõid krõbinaid (minu meelest küll lihabaasil tehtuid), aga reaalset liha ei saanud. Mis tähendas, et koerad, kellel on hea nina, avastasid juba teisel päeval, et minuga tasub igatahes sõber olla ja isegi vorstikile jms oleks nende jaoks väga hästi kaubaks läinud. (samas andsid need inimesed ka pisikestele lastele ainult sojapiima, nii et ega ma kindlalt väita ei saa, et need tavalised krõbinad olid).

Ja piima kohta väidetakse praegu, et piim on mõeldud tittedele ja täiskasvanud kassidest/koertest üle poolte ei suuda piimavalku normaalselt omastada, vaid lähevad kõhust lahti. Minu koertel samamoodi. Kui raha on, üritan neid hoopis BARFiga (ehk siis täieliku mitmekülgselt kombineeritud toortoiduga) toita, aga see on Eestis üsna kulukas, seda enam, et mul pole suurt külmkappi - kõige kasulikum oleks osta näiteks terve lehm või lammas, panna külmkappi ja siis osade kaupa koertele ette anda, et nad kõiki juppe saaksid. Ainult tailiha süües saavad koerad way too much fosforit. Ja ilma värvi-, lõhna- ja säilitusaineteta krõbinaid on muidugi raske leida (kuigi olen sellega hakkama saanud), rääkimata sellest, et poes lihatoitu vaadates igatsen väga keemikuhariduse järele, sest praegu tean ma ainult seda, et mida väiksem veeprotsent seda parem (seetõttu ei tohi ka näiteks Lemmiku konservi iga päev anda, mõjub neerudele halvasti) ja odavatest konservidest on siiani kiidetud (nii targemate kui ka mu koerte maitsemeele poolt) ainult Pandivere koeratoitu.

Tuust, Triibik ja teised ütles ...

vot mul on ka viimasel ajal tekkinud selline tunne, et keemia on kuidagi elutähtis aine...

Praegu veel annab mind veidi ära petta sildiga "looduslik", aga juba on tekkinud selles osas ka oma kõhklused.

Mis aga puudutab kasside piimajoomist, siis kui ma 8 aastat tagasi (taas)algaja kassiomanikuna endale kassipoja koju tõin, siis muidugi ma üritasin käituda kohe nii nagu korralikud lastejutud ette näevad: valasin kassile alustassile piima jne.

Ei söönud ta seda siis, ei söö ka nüüd. Piimatoodetest armastab juustu (ilmselt see pole eriti kasulik, kuna on üsna soolane toode, nii et soovitada just ei saa), vahel sööb ka jogurtit ja jäätist.

Ja ma tõesti kuulen kogu aeg tuttavatelt, et ei, minu kass ei armasta piima. Samas vanaema kassid ootasid, sabad püsti, lauda juures, kui vanaema lüpsikuga tuli.

Anonüümne ütles ...

Koerad on omnivoorid (segatoidulised), neid võib taimetoidulisena pidada. Kassid on karnivoorid, kuid tänapäeval on võimalik toota kassitoite, mis on tehtud ainult taimsel baasil, kuid see ei sobi siiski kõikidele kassidele, eriti isastele.
Hüdrogeenitud rasvad on peaaegu igas tahkes toidus, neid ei tohiks lihtsalt liiga palju süüa.
Samas on loomsed rasvad ka kahjulikud.