pühapäev, 23. märts 2008

Suured kassid, väiksed kassid...

Inimesed tahavad kassipoegi.
Kui me pakume neile suuri sõbralikke süle- ja nurrukiisusid, siis on nad miskipärast ikka veendunud, et suur kass "ei lähe kohe mitte". Et just kassipoeg on see õige valik, sest "suur kass ei harju uue koduga" jne... jne...

Suure kassi kasuks otsustanud inimeste kogemused aga näitavad enamasti hoopis vastupidist.

Lugege, mida kirjutab lemmikloomade portaal lemmik.ee oma nõuanderubriigis:

* * *

"Miks võtta endale täiskasvanud kass?
Ei ole kahtlust, et kassipoeg on üks armsamaid olendeid maa peal. Kui tood endale koju mõnekuuse kiisu, saad kogeda palju toredaid ja naljakaid hetki, kirjutab Sakala. Näed, kuidas ta suureks kasvab ja kuidas tema iseloom välja kujuneb.
Aga täiskasvanud kassi võtmisel on oma eelised. Kui otsustad paari- või isegi kümneaastase looma kasuks, ei jää ka teie võimalik koosoldav aeg palju lühemaks, sest kasside eluiga ulatub kuni 20 aastani.

Alljärgnevalt on kirjas põhjused, miks otsustada täiskasvanud kassi kasuks.

Esiteks, täiskasvanud kassi iseloom on välja kujunenud ja sa saad valida täpselt sellise looma, kes sulle meeldib. Kassipoja puhul ei ole kunagi garantiid, missuguseks ta muutub. Kasvatusest ei sõltu täielikult, kas temast tuleb süleloomake või isepäine uitaja.

Teiseks, täiskasvanud kassid on rahulikumad. Kiisupoja kasvamist on kahtlemata väga huvitav jälgida. Paraku pead arvestama sellega, et riiulitelt asjade mahakukutamine, kardinaid mööda üles ronimine ja kastist mööda pissimine on kassiks kasvamise paratamatud osad. Ei tasu karta, et aastane kass osutub flegmaatikuks. Tema mängud on lihtsalt kraadi võrra rahulikumad.

Kolmandaks, täiskasvanud kassid on tihti juba kastreeritud või steriliseeritud. Möödas on tülikas puberteediiga, kui pidev kräunumine, lugematud ärajooksmiskatsed ja mööbli märgistamine on igapäevased.

Neljandaks, täiskasvanud kassid taluvad paremini üksindust. Kui viibid tihti kodust eemal, kuid vabadel hetkedel tunned puudust nurruva karvakera järele, on etem valik täiskasvanud loom.

Viiendaks, täiskasvanud kassid on parem variant, kui peres on väikesed lapsed. Kassipoegade ja laste mängud on erinevad. Kiisud on tormakad, nad kasutavad hullates peamiselt oma küüsi ja hambaid, mis võivad väikesele inimesele haiget teha ja neisse loomapelgust süstida.
Samuti ei tohi kiisusid pidevalt väntsutada. Loomulikult tuleb hellalt ümber käia ka vanemate loomadega, aga nemad ei ole nii õrnad ning oskavad õigel ajal eemale hoida. Kui kassipoega talle ebameeldivalt kohelda, võib ta hakata siia-sinna pissima ning temast võib kasvada ebakindel ja närviline loom.

Kuuendaks, täiskasvanud kass on kassipojast sobivam sel juhul, kui peres on koer. Väikesele kiisule võib koer saatuslikuks saada, täiskasvanud loom suudab temaga paremini piirid paika panna. Muidugi on võimalik, et kiisu on koertega harjunud ning neist saavad head kaaslased.

Seitsmendaks, ka vanematele inimestele on parem kaaslane täiskasvanud kass. Rahulik küljesoojendaja on neile kindlasti sobilikum lemmik kui tormakas rüblik. Elu näinud loomaga seob neid veel mõnus ja lähendav teineteisemõistmine.
Nii kurb, kui see ka ei ole, tuleb arvestada, et vanemad inimesed ei pruugi enam järgmised 20 aastat suuta kassikese eest hoolitseda. Seepärast on keskikka jõudnud kiisu sobivam variant.

Kaheksandaks, suurema tõenäosusega leiavad endale uue kodu kassipojad ning paljudel sõbralikel ja inimesi armastavatel täiskasvanud kassidel on väga väike lootus uude koju jõuda. Pakkudes kodu hüljatud täiskasvanud kassile, võid olla kindel, et tema tänulikkus, pühendumus ja armastus on seda väärt."

* * *

Tartu Kassikaitse nõustub nende mõtetega. Me näeme iga päev nende täiskasvanud kiisude tänu, kes meie juurde jõuavad. Me saame pidevalt tagasisidet inimestelt, kes on leidnud endale meilt võetud suure kassi näol parima sõbra.

Ärge alahinnake Suure Kassi tänu ja sõprust :)

Kommentaare ei ole: