teisipäev, 19. veebruar 2008

Tahan kassi!

“Paps, ma tahaks ka omale...kassi...”

“Loll oled või?!! Kass sööb meid paljaks! Mis sa selle kassiga teed?”

“Kui ma kassi saaksin, siis ma silitaksin teda ja...”


Kui olete näinud filmi "Röövlirahnu Martin," siis tuletavad need lausekatked teile kindlasti meelde Juhan ja Lembit Ulfsaki poolt äärmiselt meeldejäävaks mängitud isa ja poja duetti, kus poeg ühel hetkel väljendab uitmõtet "Tahan kassi!"

Jah, tahan kassi… Sedasi, spontaanselt need mõtted tavaliselt pähe tulevad. Ja mitte ainult lastel.

Ja kui esimene vastuargument "kass sööb meid paljaks" on seljatatud… kas see peaks tähendama, et kassi majjatulek ongi otsustatud?

Tegelikult on asju, mida tuleks looma, sealhulgas kassi võtmisel kaaluda kindlasti rohkem ja niisuguse otsuse tegemine nõuab sõna otseses mõttes põhjalikku läbimõtlemist, arutamist ja kooskõlastamist. Et ei juhtuks nii, nagu ühe meie hoolealusega, kes pidi oma kodust lahkuma lihtsalt sellepärast, et üks pereliige teda ei sallinud. Sest see pereliige oli juhtumisi suurema sõnaõigusega kui üks väike karvane kass.

Alljärgnevalt refereerime põgusalt Šveitsi kassiajakirja "KatzenMagazin" 2007. a. 3. numbris avaldatud loomaarst Anna Laukneri artiklit "Lapsed ja loomad", kus muu hulgas on esitatud mitmeid küsimusi, millele peaks mõtlema enne, kui otsustada kassi võtmise poolt või vastu.

  • Lemmikloom on pereliige, kelle eest vastutate teie lapsevanemana, seda ka juhul, kui te võtate looma lapsele.
  • Kuigi lemmiklooma võtmise poolt võib üsna tugevaks argumendiks olla väide, et nii õpib laps elusolendite eest hoolitsema, ei ole see väide päris täpne: see, mille kaudu laps vastutustunnet ja hoolivust õpib, ei ole mitte niivõrd loom, kuivõrd oma vanemate eeskuju. Seega: kass peab olema ka teie poolt soovitud ja hoitud.
  • Kassi võtmisega peab kindlasti olema nõus terve pere. Ka pereliikmete võimaliku allergiaga tuleks arvestada. Allergiateste on kahtluse korral võimalik lasta teha juba enne looma võtmist. Sellisel juhul jääksid ära ikka ja jälle korduvad olukorrad, kus kodukass leiab ennast varjupaigast, sest pereliikmel avastatakse allergia.
  • Kui te ootate last või teil on peres beebi, võiksite kaaluda, kas mitte lükata kassi perre võtmist veidi edasi. Ka looma eest hoolitsemine nõuab aega ja vaeva ja seda ei pruugi väikese lapse kõrvalt piisavalt jaguda. Eelkõige puudutab see soovitus neid, kellel senine loomapidamiskogemus puudub.
  • Mõelge järele, millised on teie puhkuse veetmise harjumused: kas te saate kassi kaasa võtta? Kui ei, siis kes hakkab kassi eest hoolitsema, kui te ise ära sõidate? Palju asju on võimalik ka ümber korraldada, kuid igal juhul peate olema valmis teatavateks muudatusteks senises elus.
  • Kass kingituseks? Sageli on sünnipäev või jõulud see aeg, mil lapsele looma kinkida soovitakse. Kuid parem on, kui te kassi majjatuleku päeva või paar edasi lükkaksite: näiteks kinkige lapsele tähtpäevaks kassiraamat, kuid kiisule minge järele järgmisel või ülejärgmisel päeval. Nii on parem kõigile: kass ei maandu keset tema jaoks stressirohket peomeeleolu ning ka laps saab oma tähelepanu rohkem kassile pöörata.
  • Kassipoeg või suur kass? Enamus inimesi soovib võtta just kassipoja. Kassipoeg on hea valik, kui ta kasvab koos teie lastega... vanem kass, kellel on lastega olnud halbu kogemusi, ei oleks sellises olukorras õige valik. Ta võib olla umbusklik ning laps ei pruugi aru saada, miks kass teda ei usalda, samuti võib lapsel nappida kannatust kassi usalduse võitmiseks. Samas on väikesed kassid küllalt sageli tormakad ja vajavad oluliselt rohkem järelevalvet kui suured kassid. Nii et ikkagi sõltub lõplik valik perest, selle liikmetest ja nende iseloomust. Mida vanem ja arglikum kass majja tuleb, seda rahulikumad ja kannatlikumad peaksid temaga olema pereliikmed.
  • Üks või mitu? Mitu kassi, kes on pärit ühest pesakonnast või kes on juba varem koos elanud, võib olla hea valik juhul, kui kass peab palju aega veetma üksi ning piiratud territooriumil. Kassi võtmine majapidamisse, kus on juba üks või mitu lemmiklooma, võib olla seotud mitmete täiendavate arvestamist nõudvate asjaoludega.
  • Palun pidage meeles, et kass võib elada viisteist kuni kakskümmend aastat, mõni isegi veel kauem, seega ükskõik kui vana on praegu teie laps, on väga tõenäoline, et oma eluõhtu veedab kiisu koos teiega. Mitte iga üliõpilane ei saa kassi endaga ühiselamusse või üürikorterisse kaasa võtta. Õppimine välismaal... oma elu alustamine... Seega kass, kelle te kinkisite oma tütrele tema kümnendaks sünnipäevaks, on ühel päeval üsna tõenäoliselt teie kass...


Kokkuvõttes tahaksime teile südamele panna: kui teil tekib mõte, et te tahate kassi, siis mõelge järele, kas te tahate mänguasja või veel ühte pereliiget ja sõpra. Ja kui te tahate mänguasja, siis palun ärge võtke kassi, vaid ostke kaisuloom.

Kass on elus, kass on päris. Kass on vahel rõõmus ja vahel mänguhimuline. Vahel kurb ja vahel stressis. Kui temast välja ei tehta, hakkab ta igavlema ja võib muutuda pahuraks. Kass on nagu teie isegi. Palun arvestage sellega ja kui teil ei ole võimalust ega aega või ehk jõudu pidada teda oma sõbraks, pidada teda endasarnaseks, siis ärge võtke kassi.

Kommentaare ei ole: