kolmapäev, 18. juuni 2008

Kassiajaloo kiirkursus

Leidsin brittide kassikaitse veebilehelt kassiajaloo kiirkursuse. Siin ta on (ajatähised on mõistagi umbkaudsed):

20 miljonit aastat tagasi
Maale ilmuvad esimesed kassile sarnanevad lihasööjad (Minu märkus: ilmselt on jutt mõõkhambulisest tiigrist).

12 miljonit aastat tagasi
Areneb välja vanim teadaolev tänapäeva kodukassi sugulane.

4000 eKr
Vanas Egiptuses tuleb Aafrika metskass linnadesse toitu (rotid viljahoidlates!) otsima ja hakkab elama inimeste läheduses.

2000 eKr
Kassid tunnevad ennast inimeste juures juba mugavamalt ja naudivad inimeste poolt neile pakutud toitu ja peavarju. Egiptuse majapidamises on kassid teretulnud, kuna nad hoiavad maod elamisest eemal. Egiptlaste jaoks on kassid pühad olendid ja nende viimine teistesse riikidesse on keelatud.

1000 eKr – 500 eKr
Kodustatud kass, kes on harjunud elama koos inimestega, levib liigina Kagu-Aasiasse ja Indiasse, sest keelule vaatamata müüakse ja viiakse kasse salaja teistesse riikidesse.

500 pKr
Roomlased “tutvustavad” kassi impeeriumi laienedes kogu Euroopale.

15. sajand
Olles tuhandeid aastaid olnud Egiptuses austatud loomaks, leiavad kassid end nüüd hoopis teiselt positsioonilt – neid kiusatakse taga, seostatakse kurjade jõudude ja nõidadega. Kasse koheldakse julmalt ja sageli tapetakse lihtsalt sellepärast, et nad on kassid. :(

18. sajand
Ameerika asunikud viivad hulgaliselt kasse Euroopast Ameerikasse kaasa, et võidelda seal leviva rottide võimutsemisega. Selle tulemusena levib kodukass liigina terves Ameerikas.

19. sajand
Kasside populaarsus Suurbritannias kasvab, kuigi tihti koheldakse kasse siiski ka veel julmalt. 1871. a. toimub Londonis esimene kassinäitus.

1914-1918
Kassid teenivad Esimeses maailmasõjas, kus neid kasutatakse kaevikutes mürkgaaside õigeaegseks avastamiseks ning sõjalaevadel, võitlemaks rottidega.

1927
Luuakse Cats Protection (e k: Kassikaitse), mille esialgseks eesmärgiks on inimeste harimine kasside loomuse ja nende eest hoolitsemise küsimuses, hiljem lisandub sellele ülesandele ka hüljatud kassidele uue kodu otsimise funktsioon.

2000
Kassid on väidetavalt Suurbritannia populaarseim lemmikloom: neid on tervelt 9,3 miljonit. Kasside populaarsust põhjendatakse sellega, et nad on üheaegselt nii iseseisvad kui ka kiinduvad.


* * *

Selline on siis kasside ajalugu Briti saarte vaatenurgast. Mind jäi kassi levikulugu uurides vaevama üks mõte: kus paikneb sellel ajateljel Eesti?

PALUN andke mulle põhjust uskuda, et me ei ole seal, kus britid 19. sajandil...

Kommentaare ei ole: