pühapäev, 15. juuni 2008

Meid on juba isegi palju...

Kiri kassifoorumis: “Minu emasel kassil on jooksuaeg. Ta on toakass ja me ei lase teda välja. Aga ühel päeval jäi uks kogemata lahti ja kass lipsas välja ja siis ta oli kaks päeva kadunud, ma nägin teda mõned korrad eemalt mingite teiste kassidega koos... Ja ta tuli koju küll, aga nüüd ei lase enam ennast sülle võtta ja on hakanud imelikult käituma – küünistab ja hammustab. Kuidas ma nüüd tean, kas ta paaritus või mitte? Ja mis saab, kui tal tõesti pojad sünnivad?”
Jah, tõepoolest... mis nüüd saab?

Alustuseks mõned faktid:
  • Keskmine emakass sünnitab korraga 1-8 poega, 2-3 pesakonda aastas.
  • Üks kassipaar koos oma poegadega võib siia ilma juurde “tekitada” 420 000 kassipoega 7 aasta jooksul.
  • Oma elu jooksul on emakass suuteline sünnitama üle 100 kassipoja.
  • Hulkuvaid kasse oleks kordades vähem, kui kassiomanikud oma loomad steriliseeriks (kastreeriks).

Kui te just ei tegele tõuaretusega, siis peaks soovimatute järglaste saamine olema esimene põhjus, miks oma kass steriliseerida (kastreerida) lasta. Lisaks poegade vältimisele on steriliseerimisel mitmeid muid positiivseid tagajärgi:

  • Teie kass muutub kodusemaks. Jäävad ära mitu korda aastas korduvad rituaalid, kus ta kräunub, nõuab välja laskmist, välja saades kaob nädalateks ja ilmub siis tagasi, räsituna ja puretuna. KUI ta üldse tuleb tagasi.
  • Väga tõenäoliselt ei esine kastreeritud isakassidel enam territooriumi märgistamist. T
  • Teie kass muutub rahulikumaks ja hakkab väga tõenäoliselt ka teile rohkem tähelepanu pöörama.
  • Steriliseeritud (kastreeritud) kass ei lähe nii kergesti hulkuma.
  • Steriliseeritud (kastreeritud) kassid saavad omavahel reeglina ka paremini läbi, agressiivsus väheneb tunduvalt ja nad ei kakle.
  • Mõningatel andmetel vähendab steriliseerimine isegi kassikarvade allergeensust

Kas steriliseerimisel on emakassil soovimatute poegade sünni ärahoidmise seisukohast ka alternatiive?
On võimalik kasutada ka innavastaseid hormoonpreparaate, kuid loomadel, kellel antud ravimeid kasutatakse, on suurenenud oht rinnanäärme kasvajate ning mädaemaka tekkeks.


Millal on õige aeg?
Küsige täpsemalt järele oma loomaarstilt, kuid enamus loomaarste soovitab kassi steriliseerida enne suguküpseks saamist ehk umbes kuue kuu vanuselt. See aeg võib veidi ka varieeruda.


Kas operatsioon või narkoos võivad kassile ohtlikud olla?
Teatud määral on iga kirurgiline sekkumine ja ka narkoos oht, kuid tänapäeva veterinaarmeditsiini taseme juures on see oht siiski minimaalne. Pärast operatsiooni tuleb kasutada ettevaatusabinõusid, mille kohta annab täpsemad juhised loomaarst (näiteks, kas on vaja anda kassile täiendavalt antibiootikume, kas ja kui kaua peab kass kandma kraed või vesti jmt). Pärast narkoosi tuleb kassile tagada turvaline ja soe keskkond.

Ja lõpuks lugege järgnevat:
http://www.koer.ee/10_halvimat_pohjust_miks_mitte_steriliseerida/kastreerida_oma_koera.html

Sama kehtib ka kasside kohta. Loomadele ei ole järglaste saamine emotsionaalne ega läbimõeldud otsus, vaid instinktiivse tegutsemise tagajärg.
Aita ära hoida soovimatute kassipoegade sündi ja kasside kontrollimatut paljunemist – steriliseeri (kastreeri) oma kass!

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Steriliseeritud kass läheb paksuks.

Ulmeguru ütles ...

Loll jutt... oleme kõik loomad steriliseerinud... koer näeb täpselt samasugune välja... noor isakass on iseäranis nõtke röövel (selline lind-päevas-mees)... emakass on nüüd pisut ümaram, aga siin võib vabalt olla ka põhjuseks raske tiinus ja sellele järgnenud keisrilõige... ja tegelikult pole ta üldse paks, lihtsalt selline naiselik daam...

Paksuks läheb kass, kes ei liigu ja on nuumal... või siis kass, kel on selleks soodumust...

Tuust, Triibik ja teised ütles ...

Minu emal on kastreeritud isane. Kui keegi arvab, et kastreerimine kassi jahiinstinkti kaasa viib (a la "kass muutub uimaseks, magab päevad läbi"), siis selle kassi näitel võin küll kinnitada, et ta eksib rängalt.

Üks stereotüüpe, mis ka päris levinud tundub olevat, on see, et isased kassid ju hiiri ei püüa... sellega seoses tekkiski nüüd mõte, et äkki just kastreerimine tegi temast metsiku hiireküti :)