esmaspäev, 14. juuli 2008

Lähme sõidame...



home sweet home...

Kui te otsustate puhkuse ajaks ära sõita, siis on teil õigupoolest kolm võimalust:
  • jätta kass koju ja paluda vahepealsel ajal kellelgi (tasuta või tasu eest) tema eest hoolitseda
  • viia kass ajutiselt loomahotelli
  • võtta kass kaasa

Loomahotell

Nn "vana Euroopa" riikides on olemas traditsioonidega ja hästi arenenud teenus, nimelt pakuvad sealsed loomade hoiupaigad loomade ajutise hoiu (nn loomahotelli) teenust. Teenus hakkab tasapisi juurduma juba ka meil, näiteks pakuvad seda mõned loomakliinikud, aga ka varjupaigad-hoiupaigad. Seega esmalt võiksite küsida järele näiteks oma loomakliinikust.
Iseasi on muidugi, kuidas teie kass sellist ajutist "äraandmist" talub. Ja kuivõrd on teil endal selleks närvi…(see sarnaneb mõnes mõttes dilemmaga "kuidas ma ometi saan lapse lasteaeda maha jätta"). Hea oleks, kui saakiste enne otsustamist korraldada paaripäevase katse. Igal juhul on asja positiivne külg see, et kui te olete valinud välja sobiva teenusepakkuja, siis hoolitseb teie kassi eest professionaal, kes muu hulgas oskab ära tunda probleeme, reageerida võimalikele tervisemuredele ja hoida ära kassi hulkumaminek.

Kassihoidja

Teie variant on palgata kassihoidja… muide, paljudes Euroopa riikides pakutakse sellist teenust koos kompleksse koduhoiuteenusega – selleks eraldi palgatud inimene ei valva mitte ainult teie kassi, vaid hoiab regulaarselt silma peal ka näiteks toataimedel ja üldse tervel elamisel. See on teenus, mis meie kogemuse kohaselt Eestis alles hakkab tekkima.


Kass reisil kaasas – soovitus nr 1

Kui teie kass ei kuulu just reisikasside erilisse liiki, siis kordame siinkohal soovitust, et temaga ringisõitmist tuleks võimalusel siiski vältida. Ta ei naudi reisimist, olukorra ja territooriumi vahetumist - tema jaoks on see lihtsalt väntsutamine. Erandeid muidugi on, ma olen ühes Rootsi kämpingus ise näinud peret, kes autost välja pudenedes asetas majakese trepile ka transportpuuri… kassiga. Minus ärkas muidugi kohe kassiõiguslane ja käisin iga natukese aja tagant luuramas, kuidas kass ennast tunneb. Kusjuures, väga hästi tundis. Uuris majakese läbi ja jäi siis kuninglikult trepi peale tukkuma. Kuid uskuge, see on siiski väga erandlik juhus.


Kui teisiti ei saa...

Mis puudutab kassi transportimist üldisemalt, siis loomulikult on kasse väga erinevaid. Mõni käitub reisil üldiselt kenasti ja keerab ennast magama. Minu kogemus Tartu Kassikaitse kassitaksot sõites ütleb siiski, et enamus kiisusid autosõitu ei naudi. Suurem enamus neist on sõidu ajal rahutud ja arvestama peab pideva monotoonse kaeblemisega, mis vahel veidi vaibub, et siis uuesti valjeneda. Mu isiklik kass kaebleb seda enam, mida rohkem ma püüan temaga rääkida ja teda rahustada. Vahel näib mulle, et selline undamine on tema jaoks omamoodi rituaal ja mitte ainult põhimõtteline protest sõidu kui sellise vastu, vaid ka hirm selles ees, et ma kavatsen ta kusagile "ära sokutada."

Alljärgnevalt mõned soovitused juhuks, kui olete teinud läbikaalutud otsuse ja kõiki asjaolusid arvestades on siiski osutunud paremaks viia kass sõitma, olgu siis lühemale või pikemale reisile.

  • Kindlasti transportige kassi transportpuuris, olenemata sellest, kas sõidate oma autoga või ühiskondliku transpordivahendiga (näiteks rongiga). Kassidele tulevad vahel imelikud ideed, näiteks võivad nad pedaalide alla magama kerida või juhile sõidu ajal ootamatult sülle hüpata. Isegi kui kass istub täiesti rahulikult tagaistmel kellegi süles, on järsk pidurdus piisav oht, et ta sülest minema lennata ja viga saada võiks.
  • Ärge kunagi jätke oma kassi seisvasse autosse üksi, eriti mitte suvel. Ülekuumenemine saabub kiiresti ja selle tagajärjed võivad olla väga kurvad.
  • Kui teie kass on sõidu suhtes tundlik, siis ärge andke talle paari tunni jooksul enne sõitu süüa. See vähendab võimalust, et ta ennast sõidu ajal halvasti tunneb.
  • Kui teie kass reageerib reisimisele väga närviliselt ja sõit on siiski vältimatu ja piisavalt pikk, et kass šoki äärele viia, siis konsulteerige loomaarstiga – ka loomade jaoks on olemas ravimid, mida manustades saab kassi enesetunnet parandada.
  • Iga paari tunni tagant peab kassil olema võimalus juua (kindlasti vett!). Transportpuurides on jooginõu olemas, võtke vett kaasa ka tagavaraks.
  • Lennureisidel tuleb järgida IATA (Rahvusvaheline Lennutranspordi Ühingu) poolt kehtestatud reegleid (täpsemalt: "The World Standard for the Transportation of Live Animals by Air").
  • Teise riiki reisides peab kass olema täielikult vaktsineeritud, Euroopa Liidu piires ringi sõites ka kiibistatud.
  • Lõunamaades võivad kassid olla mitmete parasiitide või haiguste kandjad… teie toakassil ei ole tõenäoliselt seda immuunsust kõigi nende hädade vastu, mis on olemas kohalikul sadamakassil, seega KUI te olete ta kaasa võtnud, siis ärge laske teda mitte mingil juhul tundmatus kohas hulkuma!

Kokkuvõttes: kui teil on omaenda suvekodu kusagil looduses ja te plaanite seal veeta kuu või enam, siis oleks ilmselt aus, et samasuguse puhkuse saaks teiega koos veeta ka teie kass. Aga kui te tahate puhkuse ajal külastada oma unistuste linna (stereotüübina tuleb esimesena miskipärast meelde Pariis), siis jätke kiisu parem koju :-)

2 kommentaari:

Anneli ütles ...

Mõnikord võib koguni juhtuda, et hoiulejäetud kass on pärast, kui pererahvas naaseb, hoopis viisakama käitumisega, kui ta enne hoiuleandmist oli. Nii juhtus ühe pikakarvalise valge Mišaga, kes meie juures hoiul oli. Perenaine oli üllatunud, enne oli kass teda hammustanud, küünistanud ja pirtsutanud, aga pärast kuuajalist lahusolekut oli kiisust saanud inglike.

Tuust, Triibik ja teised ütles ...

Täiesti tõetruu lugu :)

Oma kassi pealt näen enam-vähem sedasama.